0-3 Aylık Bebek Etkinlikleri

1. Ay Bebek Etkinlikleri

*Gözleri önünde canlı renklerde bir eşyayı hareket ettirerek bebeğinizi gözlemleyin.

*20-25 cm. mesafeden bebeğinize resimler, basit şekilli parlak kırmızı renkli veya siyah beyaz şekiller, oyuncaklar gösterip bebeğinizin nesneye bakıp bakmadığını gözlemleyin.

*Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Parlak renkli ve ses çıkaran bir oyuncağı gözlerinin hizasında sallayın. Bebeğin oyuncağa odaklanmasını sağlayarak oyuncağa bakıp bakmadığına dikkat edin.

*Çıngırak veya başka ses çıkaran oyuncakları elinize alarak sallayın ve bebeğinizin tepkilerini gözlemleyin.

*Bebeğinizi düz bir minderin üzerine yatırarak etraftaki sesleri en aza indirin. Q Bebek slaytlardan hayvan seslerini dinleterek bebeğinizin seslere olan tepkilerini gözlemleyin.

*Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit edin. “gı gı gı”diyorsa siz de “gı gı gı”deyin. Böylece bebekle karşılıklı konuşmuş olursunuz. Bu bebeğin konuşmayı öğrenmesinin başlangıcıdır.

*Bebeğinizi sırt üstü pozisyonda yatırın. Yüzüne doğru yaklaşarak ona farklı ses tonlarında ninni söyleyin.

*Bebeğinizin karşısına geçerek onu çok sevdiğinizi söyleyin. ”Seni çok seviyorum (isim söylenir.)” diyerek size bakmasını sağlayın.

*Bebeğinizin karşısına geçerek hamileyken onunla yaşadığınız bir olayı anlatın.

Ve bebeğinizin size bakıp bakmadığını gözlemleyin.

*Bebeğinizin eline ve ayağına dokunun. Her dokunduğunuzda da bu senin elin, bu senin ayağın diyerek onunla konuşun. Her dokunduğunuzda size tepki verip vermediğini gözlemleyin.

*Bebeğinizin burnuna, ağzına, kulaklarına dokunun. Ve her dokunduğunuzda bu senin burnun, bu ağzın, bu kulağın vb. diyerek ona dokunduğunuz organın ismini söyleyin. Ve dokunduğunuzda tepki verip vermediğini gözlemleyin.

*Bebeğinizi kucağınıza alarak sırtına yavaşça dokunun ve odanın içerisinde ona ninni söyleyerek dolaşın.

*Bebeğiniz için aldığınız çıngırak yada diğer bir nesneyle bebeğinizin dikkatini çekin. Yumruk halinde olan elinin üzerine bırakın, ardından elini açtığı zaman avuç içine bırakın. Bebeğiniz verdiğiniz nesneyi kavrar.

*Bebeğinizin elinin üzerine bir mendil bırakın. Ardından elini açtığı zaman avucunun içine bırakın. Bebeğinizin verdiğiniz mendili kavrayıp kavramadığını gözlemleyin.     

*Bebeğinizi kucağınıza alıp, ona sarılın. Bebeğinizin birkaç saniye başını ve boynunu dik tuttuğunu gözlemleyin.

*Bebeğinize banyo yaptırırken kolunuza yüz üstü yatırın. Ve bebeğinizin başını ve boynunu kısa süre dik tutup tutmadığını gözlemleyin.

*Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Ve ellerinizi birbirine vurun. Bebeğiniz bu sese karşı tepki olarak, ellerini ve ayaklarını aynı anda açıp kapatır (mono refleksidir.). 3-6 ayda kaybolur.

 2. Ay Bebek Etkinlikleri

*Bebeğinizle farklı ses tonları kullanarak konuşun. Bir süre bu şekilde konuştuktan sonra bebeğin görme alanı içinde farklı yönlere doğru yürüyerek dans edermiş gibi hareket edin.

*Bebeğinizin karşısına geçip elinize bir poşet alın. Ve yukarı-aşağı, sağ-sola hareket ettirin. Sesleri ve görme alanındaki poşeti izleyip izlemediğini gözlemleyin.

*Bebeğinize değişik açılardan seslenerek hareketlerini gözlemleyin.

*Bebeğinizin dikkatini çekerek onunla konuşun. Sizi tanıdığını belli eder şekilde tepki verip vermediğini gözlemleyin.

*Bebeğinizi babası kucağına alsın. Ve bebeğinizin babasına sevecen bakışlarını gözlemleyin.

*Bebeğinizi, uyanık ve keyifli olduğu zaman yere serdiğiniz bir battaniyenin üzerine yatırın. Bebeğinizle konuşarak göz kontağı kurmasını sağlayın.

*Bebeğinize ismini kimin koyduğunu ve anlamını anlatın. Ve yüzüne bakıp göz kontağı kurarak konuşun.

*Bebeğinizin altını değiştirirken yapılan işlemler hakkında konuşurken, göz kontağı kurarak konuşun.

*Bebeğinizin çıkarmış olduğu sesleri sizde hemen arkasından tekrarlayın. Bu; bebeğinizle karşılıklı konuşmanız anlamına gelir. Böylece karşılıklı konuşulacağını erkenden öğrenir.

*Bebeğinizin çıkarmış olduğu bu sesleri sizde arkasından tekrarlayın. Zamanla bu seslerin yanına “h” eklenerek çıkan sesler “ah, eh, uh” seslerine dönüşür. Bebeğiniz “ah” diye ses çıkardığında sizde “ah” diyerek tekrarlayın.

*Bebeğinizle sürekli konuşun. Karşısına geçip ismiyle yüksek sesle ona seslenin ve sesin geldiği yöne doğru bakıp bakmadığını gözlemleyin.

*Bebeğinize önce sakin bir müzik açın ve tepkilerine bakın. Farklı bir günde biraz daha hareketli müzik açarak verdiği tepkilerdeki değişimi gözlemleyin. Q Bebek şarkılarımızdan faydalanabilirsiniz.

*Bebeğinizin ellerini, bileklerinden tutarak vücudunun orta hattında alkışlama hareketi yaptırın.

*Bebeğinizi bir battaniyenin üzerine yatırın. Ve sizi göreceği şekilde ellerinizi çırparak, ‘‘el çırp, el çırp bebeğim’’ diyerek bebeğinizin ellerini birleştirerek vurmasını sağlayın.

*Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Ve elinize bir nesne alarak bebeğinizin dikkatini çekin. Ardından bebeğiniz ona ulaşmak için ellerini nesneye doğru birleştirecektir.

*Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Ayak bileklerinden tutarak bacaklarını yukarıya kaldırarak bir süre bekleyin. Ayak bileklerinden ellerinizi yavaşça çekin ve ayaklarını ortalama iki saniye kadar havada tutmasını sağlayın.

*Bebeğinizi sırt üstü yatırıp, çok sevdiği bir oyuncağı karşısına asarak bebeğiniz ile oynayın. Ve arada bacaklarını az da olsa havada tuttuğunu gözlemleyin.

*Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve karnını hafifçe ovalayın. Canlı renkteki bir nesneyle dikkatini çekerek başını kaldırması için cesaretlendirin.

*Bebeğinize ılık bir duştan sonra masaj yağının yardımı ile masaj yapın. Ve ellerinin avuç içlerini, ayak tabanlarını ovun. Ayaklarını karnına doğru yavaşça itip geri açın. Bir süre sonra bebeğinizin ayaklarını karnına doğru çekip çekmediğini gözlemleyin.

3. Ay Bebek Etkinlikleri

*Bebeğinizin yüzüne yaklaşarak onunla konuşun. Yüzünüzü incelemesine imkan tanıyın.

*Bebeğinizin göreceği pozisyonda elinize renkli bir top alın.Topu bir daire çizecek şekilde hareket ettirin.Bebeğinizin topu gözleri ile takip edip etmediğini gözlemleyin.

*Bir parça çubuk tarçını alarak bebeğinizin burnuna sağ ya da sol tarafından yaklaştırarak tepkisini gözlemleyin.

*Elinize parlak renkli bir nesne alın. Bebeğinizin yüzünden 20-25 cm uzaklıkta bu nesneyi sağa sola 180 derece sallayarak izlemesini sağlayın. Bebeğinizin takip edip etmediğini gözlemleyin.

*Bebeğinizin çıkarmış olduğu sesleri sizde hemen arkasından tekrarlayın. Bu bebeğinizle karşılıklı konuşmanız anlamına gelir. Böylece karşılıklı konuşulacağını erkenden öğrenir.

*Bebeğinizin çıkarmış olduğu bu sesleri sizde arkasından tekrarlayın. Zamanla bu seslerin yanına “h” eklenerek çıkan sesler “ah, eh, uh” seslerine dönüşür. Bebeğiniz “ah” diye ses çıkardığında sizde “ah” diyerek tekrarlayın.

*Bebeğinizi bir battaniyenin üzerine yatırın. Ve elinizle kuş kanadı yaparak “cik cik” diye ses çıkarın. Tonlamaları bazen alçak, bazen de yüksek kullanın. Bebeğinizin dikkatini çekin, bebeğiniz sesin geldiği yöne kafasını çevirir.

*Bebeğinizi havanın güzel olduğu zamanlarda dışarı çıkarın. Ve bebeğinizin etrafta duyduğu seslere verdiği tepkileri gözlemleyin.

*Bebeğinizle tane tane, vurgulamalar yaparak yüksek sesle, yüz ifadelerinizi kullanarak konuşun.

*Bebeğinizi kucağınıza alın ve göz teması kuracak şekilde yarı oturur pozisyonda onunla konuşun. Ve ona Q Bebek parmak oyununu söyleyin. Bebeğiniz size seslerle tepki verecektir.

*Farklı renklerde, değişik sesler çıkaran oyuncaklarla ilgisini, dikkatini çekin. Bu oyuncaklardan çıkan seslere verdiği tepkiyi gözlemleyin.

*Bebeğinizle vakit geçirdiğiniz her dakikada onunla konuşun. (Altını değiştirirken, beslerken, yıkarken, dolaştırırken). Bebeğinize Q Bebek şarkı ve tekerlemelerimizi sık sık dinletin ve söyleyin.

*Bebeğinizi kucağınızda yarı oturur pozisyonunda tutun. Elinize farklı sesler çıkaran oyuncaklar alın. Oyuncakları sallayarak ilgisini çekmeye çalışın. Oyuncaklardan çıkan her değişik seste sizde farklı sesler ve yüz ifadeleri kullanarak size tepki vermesini sağlayın.

*Q Bebek slaytlarımızdan İnsanlar kategorisindeki gülen yüzleri birlikte seyredin.

*Bebeğiniz ile göz kontağı kurarak, farklı ses tonlamaları ve yüz ifadeleri kullanarak oyunlar oynayın.

*Bebeğinizi kucağınıza alın. Yavaş yavaş onunla hafif tonda bir müzikle dans edin. Bu durumdan hoşlanan bebeğiniz sesli güler.

*Farklı sesleri taklit ederek ayrıca komik tiplemeler yaparak bebeğinizin gülmesini sağlayın.

*Bebeğinizin bileğine renkli ipler bağlayın ve iplerin sıkı olmamasına dikkat edin. Bebeğinizin bunları fark etmesini sağlayarak, uzun süre bakmasına, incelemesine teşvik edin.

*Bebeğinizin eline bir mendil vererek dikkatini çekin. Ardından bebeğinizin ellerine bakıp bakmadığını gözlemleyin. 

*Bebeğinizin el ve ayaklarına renkli ipler veya sesli boncuklar bağlayarak bebeğinizin dikkatini onlara vermesini sağlayın. El ve ayakları ile oynayıp oynamadığını gözlemleyin.

*Bebeğinizin beşiğinin yan tarafına sesli oyuncaklar asın. Eliyle oyuncakları tutması için teşvik edin. Bir süre sonra yanındaki nesneyi, oyuncağı eliyle yakalar.

*Bebeğinizi kucağınıza alın. Masanın üstüne sevdiği bir nesneyi ya da oyuncağı bebeğinizin uzanacağı kadar mesafede koyun. Nesne ya da oyuncağa dikkat çekerek alması için teşvik edin. Ulaşmak için tüm vücudu ile uzanmaya çalışır.

*Bebeğinizi kucağınıza alın. Renkli toplarla oynayın. Daha sonra ailenin diğer ferdi topu karşıdan bebeğin uzanabileceği mesafade tutsun ve bebeğin uzanmaya çalışmasını gözlemleyin.

TEKERLEME

Ma-ma elma

Ab-ab abla

Gülelim hah hah

PARMAK OYUNU

KUŞ

Kuş  geldi, pır pır .  (ellerle kanat çırpma hareketi yapılır.)

Buraya kondu ,pır pır .  (parmaklarla yanaklara dokunulur.)

00:00
00:00
Empty Playlist
0
    0
    Sepetim
    Sepetin boş :(Alışverişe Devam Et
    WhatsApp Destek
    Whatsapp Destek