10. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinizi rahat oturabileceği bir konuma getirin. Önüne daha önceden bilmediği farklı özelliklerde poşet, farklı dokularda birkaç parça kumaş, kullanılmamış sünger vb. nesneleri koyup bebeğinizin bunları incelemesini sağlayın.
*Bebeğinizi rahat oturabileceği bir konuma getirin. Önüne kâseler, tahta kaşıklar, plastik kaplar ve diğer güvenli ev eşyalarını koyarak incelemesini sağlayın.
*Q Bebek şarkılarımızdan herhangi birini açarak sizi görebileceği şekilde karşısına geçin. “ Haydi, birlikte dans edelim” diyerek ellerinizi müziğin ritmine uygun hareket ettirin. Bebeğinizin sizi izleyerek hareketlerinizi tekrar edip etmediğini gözlemleyin. (Bebeğinizin ellerini tutarak sizde yardımcı olabilirsiniz.)
*Bebeğinizin beresini önce başına takın. Daha sonra başından alarak ve dikkatini çekerek uzağına bırakın ve bekleyin. Beresine ulaşmak için çeşitli denemeler yapacaktır, sizde yardımcı olun.
*Bebeğinizle oyun oynarken elinde olan bir oyuncağı “onu bana ver” diyerek isteyin ve tepkisini gözleyin.
*Şaşırdığınızda “ahh, ohh“ gibi tonlamaları söyleyin. Bebeğinizin neden bunu dediğinizi fark etmesini sağlayın. Örneğin, bebeğin yemek yemesine yardım ederken kaşığı düşürdüğünüzde, “Ahh. Kaşık düştü.” diyerek bebeğinizi de bu ifadeleri kullanması için teşvik edin.
*Bebeğiniz oyuncakları ile oynarken topunu ondan biraz daha uzağa ve görebileceği yükseklikte bir yere koyun. Kısa bir süre bekleyin. Topuna ulaşmak ya da onu almak için “ıh ıh” gibi çeşitli sesler çıkaracak ya da işaret edecektir.
*Bebeğinizin karnı acıktığında, elinizdeki yemek tabağını gösterin ve onu; yemek istediğinde ses, jest ya da mimikleriyle belli etmesini sağlayın.
*Hareketli bir müzik parçası açarak, ellerinizi müziğin ritmine göre hareket ettirin. Tekerleme ya da parmak oyunu söyleyin. Bebeğinizin de müziğin ritmine göre ellerini hareket ettirmesini sağlayın. Gerekirse bebeğin ellerinden tutarak birlikte hareket edin.
*Anne ve baba bebeğin karşısına geçerek “gel gel” oyunu oynarlar. Bebek emekleyerek anne ya da babaya gider. Ve bebeğiniz kişi tercihi yapmış olur.
*Bebeğinizin önüne 3 ayrı tabakta meyve koyun ve içinden birini seçmesini ve diğer tabaklarını kaldıracağınızı söyleyin .Bebeğinizin içlerinden birini alarak tercih yaptığını gözlemleyin.
*Bebeğinizi yere oturtarak, önüne metal kaşık, tahta kaşık, plastik kaşık ve bir tencere koyun. Bunları kullanarak oyun oynamasını sağlayın.
*İçinde çeşitli nesneler olan bir kutu hazırlayın. Bebeğinizin önüne bu kutuyu koyarak “şimdi seninle bir oyun oynayalım” diyerek kutunun içindeki nesneleri bebeğinizle konuşarak tek tek çıkarın. Aynı hareketleri bebeğinizin yapması içinde teşvik edin.
*Bebeğinize araba, tren ya da tekerlekli olan oyuncaklardan alın. Bebeğinizin farklı zeminlerde oyuncakları ileri-geri hareket ettirmesi için teşvik edin.
*Bebeğinizi yere yatırarak sizde yanına uzanın. 1,2,3 diyerek yavaş bir şekilde oturur pozisyona geçin ve bebeğinize de model olarak etkinliği uygulamasını sağlayın.
*Evinizin odasına sandalyeleri düz şekilde yan yana sıralayın. Daha sonra bebeğinizin birinci sandalyeye elleriyle tutunarak yürümesini sağlayın. Sizde diğer tarafa geçerek, bebeğinize “gel gel” diyerek seslenin. Bebeğinizin eşyalara tutunarak yürüdüğünü gözlemleyin.
*Bebeğinizi ayağa kaldırıp ellerinden tutarak yürütün.
*Bebeğinizi dışarı çıkarın. Ve ortamda neler var, bunlar hakkında konuşun. Ardından arkasına geçip ellerinden tutun. Bebeğinizin destekle 1-2 adım attığını gözlemleyin.
*Bebeğinizin göz hizasına gelerek onu ayağa kaldırın. Ayakta durması için onunla konuşun ve cesaretlendirin.
*Bebeğinize bir hareketli şarkı açın. ve bu şarkıyı dinleyerek, bedeniyle şarkıya uygun ritim tutmasını, sağ sola sallanmasını ve elini havaya kaldırıp kaldırmadığını gözlemleyin.
PARMAK OYUNU
BEBEĞİM
Benim güzel bebeğimin
Gözleri kocaman (gözler gösterilir.)
Burnu hokkacık( burun gösterilir.)
Yanakları elmacık (yanak gösterilir.)
Ağzı küçücük ( ağız gösterilir.)
TEKERLEME
Küçük kuş
Cik cik
Büyük kuş
Gak gak
Uçtular pııırr pıııırrr…
NEREDE?
Nasıl ,nasıl nasıl? Küçük bir bebek
Nasıl ,nasıl ,nasıl ? Büyük bir bebek
Nerede ,nerede,nerede? Şurada , şurada ,şurada
Nerede ,nerede,nerede? Burada ,burada ,burada
11. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinizle birlikte oyuncakları ile oyun oynarken tanıdığı oyuncakların isimlerini söyleyerek bulmasını sağlayın. “ Topun nerede? ” diyerek topunu arayıp aramadığını gözlemleyin.
*Bebeğinizi yere oturtun. Ve tüm aile bir arada olun. Bebeğinizin eline bir nesne (kumanda, kağıt vb.) verin ve aile fertlerinin isimlerini teker teker söyleyerek elindekini ona götürmesini sağlayın. Bu uygulamayı tüm aile fertleri için gerçekleştirin.
*Bebeğinizi yere oturtun. Ve uzak noktaya bir top koyun. Topun bulunduğu alana gidişte belli aralıklarla minderler koyarak önünde engeller oluşturun. Topuna ulaşmak için çeşitli denemeler yapacaktır. Topuna ulaşması için yardımcı olun.
*Bebeğinizin meyve saati geldiğinde, elinizdeki meyve tabağını yakınına görebileceği bir yere bırakın. Meyve yemek isteğini tabağa ulaşmaya çalışarak, onu işaret ederek ya da sesler çıkararak belli etmesini bekleyin.
*Bebeğinizle karşılıklı oturarak yakalayabileceği mesafeden topu atın. Topu yakaladığı zaman alkışlayarak sevincinizi belli edin ve aynı şekilde onun da duygularını ses, jest ve mimikleri ile ifade etmesini sağlayın.
*Topu elinize alarak bebeğinize gösterin. “Şimdi seninle topu yuvarlayarak oynayalım.” deyin. Birlikte bacaklarınızı açarak yere oturun. Aranızda belli bir mesafe olmasına özen gösterin. Topu bebeğinize doğru atarak oyunu başlatın ve onunda aynı şekilde topu size doğru atması için cesaretlendirin.
*Bebeğinizle araba yarışı yapın. “han han , bip bip” gibi sesler çıkarın. Bebeğiniz bu sesleri duyduktan sonra sizi taklit edecektir.
*Bebeğinizle konuşurken göz teması kurarak konuşun. Bebeğinizden uzaklaşırken bir yere giderken ona “bay bay”, bir yerden gelince de “merhaba” gibi sözcükleri söyleyin. Hareketlerini de yaparak bebeğinize model olun.
*Bebeğinizle duş almadan önce küvetin ya da bir leğenin içine su doldurarak bebeğinizin suyla oynamasını sağlayın. Suyun içine oyuncak ördek,kuş, lego vb. oyuncaklar atarak keyifli hale dönüştürün.
*Bebeğinizi uygun bir zeminin üzerine oturtun. Farklı büyüklükteki ve farklı renklerde olan legoları önüne koyun. Dar ağızlı bir kabın içerisinden önce siz legoları atın. Ardından bebeğinizin atması için cesaretlendirin.
*Bebeğinize ara ara su ihtiyacı olduğu zaman kulplu bir bardak vererek suyunu kendisi içmesi için cesaretlendirin.
*Koltuğunuzun üstüne bebeğinizin kıyafetlerinden birkaçını ayrı ayrı şekilde koyun. Daha sonra kıyafetlerin adını söyleyerek bebeğinizden kıyafetleri almasını isteyin. Bebeğinizin koltuğa elleriyle tutunarak yürümesini sağlayın.
*Bebeğinizi etrafta heyecanlandıracak bir şey olmadığından emin olunca, ellerinden tutarak ayağa kaldırın ve ellerinizi yavaş yavaş çekin. Bebeğinizi bir süre yardımsız ayakta kalması için cesaretlendirin.
*Bebeğinizi bacaklarını açıp yere oturtun. Sizde aranızda belli bir mesafe olacak şekilde karşısına geçip, bacaklarınızı açın. Topu elinize alıp, “yuvarla yuvarla topu bana yuvarla’’ diyerek bebeğinizle yuvarlayın. Bebeğinizden de topu size yuvarlamasını isteyin. Şarkıyı tekrar ederek oynayın.
*Bebeğiniz ayakta destekle gezinirken, yorulduğunda yere oturmak isteyecektir. Ve biraz dolaştıktan sonra koltuğun kenarına bırakın. Bebeğiniz koltuğu bırakıp yere otururken destek olarak oturtun.
PARMAK OYUNU
EL VE AYAK
Sağ el , sol el ( sağ ve sol el gösterilir.)
Sağ ayak , sol ayak( sağ ve sol ayak gösterilir.)
Çift el ( eller birbirine vurulur.)
Çift ayak (ayaklar yere vurulur.)
PARMAĞIM
Bunlar benim parmağım( parmaklar gösterilir.)
Sallarım, sıkarım (parmaklar iç içe geçirilip,sıkılır.)
Birbirine vururum (alkış yapılır.)
Yukarı kaldırırım(yukarı kaldırınız.)
Aşağı indiririm ( aşağıya indiriniz.)
Sonra kucağımda dinlendiririm.
TEKERLEME
Eller kirli
Yıkayalım haydi,
Sular cıp cıp ,
Eller şıp şıp,
Ellerimiz temiz
Kokuyor mis.
BAK BAK BAK
Bak bak bak bu bi burun
Bak bak bak bu bi ağız
Bak bak bak bu birin göz
Bak bak bak bu bi kulak
Bak bak bak bu bi el
Bak bak bak bu bi ayak
Bak bak bak bu bi göbüş
Gıdı gıdı gıdı
12. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinizi yere battaniyenin üzerine yatırın. Hareket ettiğinde ses çıkarabilen küçük kumaş bir top alarak bebeğinizin dikkatini buna çekin. Topu bebeğinizin üzerinden önce yavaş sonra hızlıca yuvarlayarak topu takip edip etmediğini gözlemleyin.
*Bebeğinizle birlikte oyuncaklarıyla oynarken, oyuncakları arasında bulunan araba, bebek, top veya legolardan bir tanesini isteyin. “Topu bana verir misin?” gibi. istediğiniz oyuncağı size verir ya da gösterirse onu alkışlayarak öpün.
*Çeşitli hayvan resimlerini ayırın. Bunları yan yana dizerek bebeğinizin önüne koyun ve “köpek nerede?” ya da “aslan nerede?” gibi sorular sorarak hayvanları bulmasını isteyin
*Bebeğinizin önüne farklı geometrik şekillerden oluşan oyuncaklar koyarak incelemesini sağlayın. Geometrik şekillerden oluşan ve birbiri içine geçebilecek bir oyuncak düzeneği ile alıştırmalar yapabilirsin.
*Bebeğinizle sesleri vurgulayarak sürekli konuşun. Bu arada oda size karşılık verecektir. Çıkardığı sesleri ve kısa kelimeleri destekleyin.
*Bebeğinizin söylediği ilk sözcüklerini sizde ardından tekrar ederek destekleyin.
*Bebeğinizden, “dede” kelimesini dedesine söylemesini isteyin. “Bak kim buradaymış? Bu kim, Ahmet? Evet, senin deden.“ gibi sözcüklerle de destekleyin.
*Bebeğinizi oyun oynayan çocukları izlemesi ve onlarla etkileşime geçmesi için parka götürün. Bebeğinizin onları izlerken, oyunlarındaki basit hareketleri tekrar edip etmediğini gözlemleyin.
*Bebeğiniz sizin ilginizi çekmek için farklı davranışlar sergiler. Ve sizin ya da onun hoşuna giden bazen olumsuz davranışlar da gösterebilir. Bu yüzden bebeğinizin olumlu yönde yaptığı hareketlere ilgi duyarsanız ve ilginizi gösterirseniz bebeğiniz bu olumlu davranışları tekrarlayacaktır.
*Bebeğinizle dışarı dolaşmaya çıktığınızda bebeğinizin elinden tutarak yavaş yavaş yürümeye cesaretlendirin. Bir süre sonra bebeğiniz sizin elinizi bırakıp serbestçe yürümek isteyecektir. Bebeğinize zaman zaman izin vererek bağımsız hareket etme fırsatı tanıyın.
*Bebeğinizle yan yana oturarak kucağınıza tanıdığı hayvan resimlerinin bulunduğu bir kitap alın. Kitabın sayfalarını önce birlikte sonra bağımsız olarak çevirmesine destek olun.
*Yere büyük bir örtü sererek bebeğinizi oturtun. Önüne baş ve işaret parmağı ile tutabileceği büyüklükte nesneler koyun.(fasulye, nohut, kuru üzüm gibi). Bu nesneleri ellerini kullanarak yanında bulunan boş bir tabağa koymasını isteyin.
NOT: Bebeğiniz nesneleri ağzına sokabilir. Dikkatli olun.
*Bebeğiniz için kağıtları küçük küçük kopartıp, buruşturun. Yerlere dağıtarak bebeğinizle birlikte toplayın. Bebeğinizin toplamak için baş ve işaret parmağını kullandığını gözlemleyin.
*Bebeğinizi kucağınıza alın. “Şimdi seninle kitap okuyacağız.” diyerek onun için seçmiş olduğunuz kitaba dikkatini çekin. Birlikte kitaptaki resimlere bakın ve onunla konuşun.Kitabın sayfalarını önce birlikte sonra bağımsız olarak çevirmesine destek olun.
*Bebeğinizin önüne orta büyüklükte kapaklı tencereler koyun. Bunlara dikkatini çekerek bebeğinizle konuşun. Kapakları kaldırıp tekrar yerine koyması için yardımcı olun. Aynı zamanda kapakları kapatırken tencerelerden çıkan ses bebeğinizin hoşuna gidecek ve bu etkinliği keyifle yapacaktır.
*Bebeğinizi ellerinden tutarak ayağa kaldırın. Kısa sürelerle ellerini bırakarak kendi başına ayakta durma çabalarını takdir edin.
*Koltuğun, sehpanın üzerine ilgisini çekebilecek bir oyuncak bırakın ve bu oyuncağa dikkatini çekerek alması için onu cesaretlendirin.
*Bebeğiniz bir çok deneyimlerden sonra yavaş yavaş ve desteksiz yürümeye başlayacaktır. Bebeğiniz yardımsız yürüyemiyorsa telaşlanmayın. Zamanla desteksiz yürümeyi öğrenecektir. Onun ilgisini oyuncak yada nesnelerle çekip, ulaşması için cesaretlendirin. Ve bebeğinizin desteksiz yürüdüğünü gözlemleyin.
*Bebeğinizi ellerinden tutarak ayağa kaldırın. Sonra tek elini bırakarak birlikte yavaş adımlarla yürümesi için çalışmalar yapın.
*Bebeğinizle çeşitli oyunlar oynadıktan sonra ördek gibi çömelip yürüyünüz. Ve bebeğiniz de sizi taklit edince ,kalkın ve ona bir nesne uzatın. Bebeğiniz çömelmiş bir durumdayken ayağa kalktığını gözlemleyin.
*Bebeğinize saplı olan bir oyuncak alın. Ve önce siz saplı oyuncağı ileri-geri iterek hareket ettirin. Sonra da bebeğinizi cesaretlendirerek gözlemleyin.
*Bebeğinizi basamakları olan bir alana götürün ve iki-üç basamak sonrasına bir nesne koyun. Bebeğinizin basamakları emekleyerek çıkıp nesneyi alıp almadığını gözlemleyin.
*Bebeğinizle kıyafetlerini giyerken onları inceleyin. Üst ve alt kıyafetlerini anlatın. Bir kıyafetin ucunu elinize alarak diğer ucunu bebeğin eline tutturun. Yavaş yavaş çekin. Bebeğinizin eline geçen kıyafeti vermemek için kolunun gücünü kullanarak kendisine doğru çektiğini hissedeceksiniz.
PARMAK OYUNU
ŞAPKAM
Benim küçük bir şapkam var(iki el yan yana getirilerek küçük bir daire yapılır)
Çok yaramaz yerinde durmaz(parmaklar hareket ettirilir)
Bir sağ biri sola (sağ sola bakılır.)
Sallanır etrafımda(sağ sola sallanır.
TEKERLEME
Taktım şapka,
Çıktım parka,
Geçen amca,
Baktı bana,
Giymiş palto,
Elinde çanta,
Gözünde gözlük,
Yürüyordu parkta.