7-9 Aylık Bebek Etkinlikleri

7. Ay Bebek Etkinlikleri

*Bebeğinizi kucağınıza alarak, mutlu ya da kızgın yüz ifadelerini kullanarak onunla konuşun. Her iki ifadede bebeğinizin verdiği tepkileri gözlemleyin.

*Bebeğinizi minderlerle destek yapıp, oturtun. Önüne değişik materyaller ve oyuncaklar koyarak oynayın. Ve içlerinden en sevdiği oyuncağı arkanıza saklayın. Bebeğinizin bu oyuncağı arayıp aramadığını gözlemleyin.

*Bebeğiniz sesler çıkardığında onun çıkardığı sesleri taklit edin. Bebeğinizde sizin çıkardığınız sesleri taklit edecektir. Böylece karşılıklı ses çıkarma oyununu başlatmış olursunuz.

*Bebeğinizle sık sık konuşun ve çıkarmış olduğu bu sesleri sizde mimiklerinizi kullanarak tekrarlayın. Böylece dil gelişimine katkı sağlamış olursunuz.

*Bebeğinize Q Bebek parmak oyunlarından birini söyleyerek dikkatini çekin. Ve zaman zaman parmak oyununu yüksek/alçak yada hızlı/yavaş ses tonlamaları ile söyleyerek bebeğinizin tonlamalara tepki verip vermediğini gözlemleyin.

*Yere yumuşak bir battaniye sererek bebeğinizle birlikte oturun. Sünger küplerle oynayarak onlardan tren ya da kule yapın. Bebeğinizin size eşlik etmesi için onu teşvik edin.

*Bebeğinize hareketli bir müzik açın. Müzikle birlikte dans edin.

*Bebeğinizin eline tutabileceği büyüklükte bir ayna vererek aynayı incelemesini sağlayın. Aynadaki görüntüsünü fark ettikten sonra “aaa burada kim varmış” gibi cümlelerle görüntüsünü izlemesine fırsat verin.

*Bebeğinizi kucağınıza alarak ayna karşısına geçin ve birlikte aynaya bakın. Aynadaki görüntüsüne dikkatini çekip uzanmasına teşvik edin.

*Bebeğinizle karşılıklı oturup oyuncakları ile oyunlar oynayın. Bebeğinizin elinde bir oyuncak varken, bir tane daha oyuncak uzatın. Bebeğinizin uzattığınız oyuncağı almak için, elindeki oyuncağı diğer eline geçirmesi için bekleyin. Uzattığınız diğer oyuncağı aldığında olumlu cümleler söyleyerek destekleyin.

*Bebeğinizle karşılıklı masaya oturup, masadaki oyuncaklardan elinize alarak bebeğinize uzatın. Bebeğinizin iki eline de oyuncağı alması için bekleyin. Oyuncağı aldığında gülümseyerek tepki verin.

*Bebeğinizin iki eline de ahşap kaşıklardan verin. Bunları incelemesi ve birbirine vurması için zaman tanıyın. (sizde model olabilirsiniz.)

*Farklı dokulardan oluşan renkli küçük kesecikler hazırlayın ve içine çeşitli malzemeler doldurun. Bebeğinizin önüne hazırladığınız kesecikleri koyarak incelemesi için zaman tanıyın. Elindeki kesecikler hakkında onunla konuşun. “Aaa bu ne renk? Nasıl ses çıkarıyor? Yumuşak mı?” gibi.

*Bebeğinizi  masaya oturtun. Ve bir kavanozun içine bir miktar fasulye koyun. Bebeğiniz sizi görecek şekilde kavanozu ters çevirip, fasulyeleri masaya dökün. Aynı hareketi bebeğinizin yapması için tekrar kavanoza doldurun. Bebeğinizin önüne koyarak kabı ters çevirip çevirmediğini gözlemleyin.

NOT: Bebeğiniz fasulyeleri ağzına sokabilir. Dikkatli olun.

*Bebeğinizi sırt üstü yatırarak ayak bileklerine renkli kurdeleler bağlayın. Ayak bileklerine dikkatini çekerek, elleriyle ayaklarını tutması için destekleyin.

*Bebeğinizi kollarından tutarak, evi dolaşın. Odalarda neler olduğunu, onların kime ait olduğunu konuşun. Kollarından destekleyerek, adım atmasını sağlayın.

*Bebeğinizi halının üzerine oturtun. Biraz uzaktaki mesafeye ilgisine göre çeşitli oyuncaklar ve nesneler koyun. İlgisini çekerek, onlara ulaşması için cesaretlendirin. “Onu bana getir bebeğim” gibi cümlelerle yönlendirin.

 

TEKERLEME

Bebeğim ıngaaa,

Ağlıyor ıngaaa,

İstiyor mu kırmızı elma,

Elma hemen yanında.

 

PARMAK OYUNU

DİLİM

Bu benim dilim ( dili dışarı çıkartınız.)

Yukarı kaldırırım (dili yukarı kaldırınız.)

Aşağı indiririm(dili aşağı indiriniz.)

Sağ sol yaparım(dili sağ sola çeviriniz.)

Sonrada saklarım (dili ağızda saklayınız.)

8. Ay Bebek Etkinlikleri

*Bebeğinizin elleriyle tutabileceği uygun boyutlardaki üç oyuncağı sıra ile bebeğinize verin.İki oyuncağı iki eline aldıktan sonra üçüncü oyuncağı önüne koyun.

Üçüncü oyuncak ile ilgili olmasını ve daha sonraki tepkilerini izleyin.

*Bebeğiniz oyuncağı ile oynarken, bir örtü yardımı ile oyuncağının yarısını örtün. “Aaaa neredeymiş oyuncak?” gibi sorular sorarak bulmasını sağlayın.

*Bir örtü yardımıyla bebeğinizin yüzünü örterek onunla konuşun. “ Aaaa neredeymiş (ismiyle seslenerek)?” diyerek örtüyü yüzünden almasını sağlayın. Yüzünü açınca “Aaa buradaymış” diyerek tepki verin.

*Bebeğinizin sizi görebileceği şekilde karşısına oturun ve ellerinizle “gel gel” hareketi yaparak bebeğinizin de bu hareketi tekrarlamasını sağlayın.

*Bebeğinizi bir halının üzerine serbestçe bırakın. Ve bir süre hiç ses çıkarmayın, bebeğin sesler çıkarmasını bekleyin. Bu seslere zaman zaman onun gibi yanıt vererek ses çıkarma çabasını destekleyin.

*Q Bebek tekerleme ve parmak oyunlarından örnekleri uygulayın ve bebeğinizin çıkardığı sesleri siz de çıkararak onu teşvik edin.

*Önce bebeğinize bir klasik müzik parçası dinletin ve tepkilerini gözlemleyin. Daha sonra bir pop müzik parçası dinletin ve duyduğu müzik tınılarına göre göstermiş olduğu hareketleri gözlemleyin. Bu arada sizde ona eşlik edebilirsiniz.

*Bebeğinizle karşılıklı oturun. Yüzünüzü herhangi bir maske ile kapatarak dikkatini çekin. Ceee ee diyerek birden yüzünüzü açın. Aynı oyunu onun yapması içinde yardımcı olun.

*Bebeğinizle birlikte yere oturun. Önüne bebeğinize zarar vermeyen küçük nesneler koyun. Bunları baş ve işaret parmağınızla alıp bir tabağın içine koyun. Bunu yaparken bebeğinizle konuşarak dikkatini çekin. Ona da yardımcı olarak aynı şekilde yapması için cesaretlendirin.

Bu etkinlik aynı zamanda başparmağı ile işaret parmağını karşı karşıya getirmesi için de uygundur.

Not: Bebeğinizin nesneleri yutmamasına dikkat edin.

*Bebeğinizin yüzü size bakacak şekilde yardım ederek ayağa kaldırın. Bu süreçte onunla sürekli konuşarak cesaretlendirin. Konuşmanız ayakta kalma süresini uzatacaktır.

*Bebeğinizin yanına oturun. Elinize telefonu alarak, bebeğinizin sağ tarafında telefonu çaldırın.’’aaa baba arıyor,telefon nerde?’’ diye sorun. Bebeğinizden telefonu bulmasını isteyin. Bebeğiniz sağ tarafına dönerek sesin geldiği yöne yönelir. 

TEKERLEME

Yağdı yağmur,

Şıp şıp şıp,

Esti rüzgar ,

Vuuuu ,vuuuu,

Gürledi gök

Boooooommmm….

 

Atlar kişner aiiii, aiii,

Ördekler yüzer vak vak vak,

Yaramaz kurbağalar da hep vırak vırak

PARMAK OYUNU

TAŞITLAR

Araba gidiyor düt düt düt (araba sürme taklidi yapılır.)

Uçak gidiyor vuu vuu vuu (kollar yana açılır. Ve uçma taklidi yapılır.)

Tren gidiyor çuf çuf çuf (ellerle ileri geri hareket yapılır.)

Gemi gidiyor vuf vuf vuf ( tek el yukarı kaldırılır..

9. Ay Bebek Etkinlikleri

*Bebeğinizle birlikte oyuncaklarıyla karşılıklı oyun oynarken, bir oyuncağa onun dikkatini çekerek gözünün önünde örtünün altına saklayın. Daha sonra oyuncağı bulması için yardımcı olun.

*Bebeğinizle konuşurken ya da oynarken bir örtü yardımıyla yüzünüzü kapatın ve sizi bulmasını bekleyin. Sizi bulduğunda “aaa anne buradaymış” diyerek ona sarılın.

*Bebeğinizin sizi görebileceği şekilde karşısına oturun. Elinizi kaldırın ve  “baş baş” diyerek sallayın. Bebeğinizin sizi taklit edip etmediğini gözlemleyin.

*Bebeğinizle karşılıklı oturun ve “alkış” hareketini yapın. Bebeğinizin de bu hareketi yapması için onu teşvik edin.

*Bebeğinizin karşısına geçerek ellerinizi kaldırın ve el hareketleri ile “gel gel” diyerek dikkatini çekin. Bu hareketi yapması için onu teşvik edin. Hareketi yaptığında ona sarılarak öpün.

*Bebeğinizi kucağınıza alıp karşılıklı oturun. Q Bebek Parmak oyunlarından istediğiniz bir oyunu bebeğinizle birlikte uygulayın.

*Bebeğinizle birlikte oyuncakları ile oyun oynarken, elindeki bir oyuncağı (eline dokunarak uyarın) “bana ver” diyerek isteyin. Bebeğinizin elindeki oyuncağı size vermesini bekleyin.

*Baba ile birlikte oyun oynayan bebeğinize “anne nerede?” diye sorun ve bebeğinizin anneyi arayıp aramadığını gözlemleyin.

*Bebeğinizle birlikte çeşitli nesnelerin bulunduğu resimli kartları inceleyin. Bebeğinizin tanıdığı nesneleri sorarak bulması için teşvik edin. “Top nerede?” gibi…

*Bebeğinizle birlikte fotoğraflarınıza bakın. Bu arada fotoğrafı olan tanıdıkları ile ilgili sorular sorun ve tepkilerini kontrol edin.

*Bebeğinizin uzağına ilk tabağa yarım  havuç, ikinci tabağa yarım salatalık, üçüncü tabağa da yarım elma koyun.Daha sonra bebeğinizin tabaklara ulaşmak için gösterdiği davranışları takip edin.

*Bebeğinizle göz teması kuracak şekilde karşılıklı oturun. “Ma-ma, de-de, ba-ba” gibi sesleri tane tane vurgulayarak çıkarın. Bebeğinizi de bu sesleri çıkarması için teşvik edin. Ayrıca içinde bu seslerin olduğu kelimeleri sık sık kullanın.

*Çeşitli hayvanların seslerini taklit edin. Daha sonra aynı sesleri ve taklitleri bebeğinizin de yapabilmesi için teşvik edin.

*Bebeğinizle karşılıklı oturarak onunla sohbet edin. Bugünün nasıl geçtiğini anlatın. Bebeğiniz anlattıklarınıza bilinçli olarak sesler çıkararak sizi taklit edecek ve zaman zamanda farklı seslerle size cevap verecektir.

*Bebeğinizin hiç tanımadığı kişilerle bir araya gelerek oyunlar planlayın. Oyun sırasında bu kişilerle iletişim kurduğunda onu gözlemleyerek tanımadığı kişiye utanma tepkisi gösterip göstermediğine dikkat edin.

*Bebeğinizle birlikte yere oturun. Bir elinizin parmaklarına farklı hayvan figürlerinden oluşan parmak kuklaları geçirin. (kuş, kedi, köpek..). Dikkatini bunlara çekerek kedi olan parmağınızı göstermesini isteyin. Sıra ile diğer hayvan figürleri içinde aynısını tekrarlayın.

*Bebeğinizle yerde emekleyerek kedi, köpek, kuş, yılan taklidi yapın. Sizinle birlikte bebeğinizin de bu taklitleri yapmasını sağlayın.

*Bebeğinizin önüne değişik boyutlarda ve şekillerde; sesli sessiz, yumuşak yada sert olan nesneler koyun. Bunları incelemesi için zaman tanıyın.

*Bebeğinizin önüne delikleri olan bir kutu koyun. Bebeğinizin bu deliklere parmaklarını sokmaya çalışıp çalışmadığını gözlemleyin.

*Bebeğinizi koltuğun önüne oturtun. En sevdiği oyuncağı koltuğun üzerine koyun. İlgisini ona yönlendirerek, bebeğinizin koltuğa tutunarak kalkmasını sağlayın.

Bebeğiniz nesneyi aldığında bir süre nesneyle oynayın ve ardından yanlışlıkla yere düşürür gibi yapın. Sonra bebeğinizi oyuncağı alması için cesaretlendirin. Bebeğiniz yere eğilip oyuncağı aldığında alkışlayın.

*Bebeğinizin eşyaları içinden birkaç tanesini daire çizecek şekilde etrafına dizin. Bu eşyalara ulaşması için destekleyin.

*Bebeğinizi yere yatırarak sizde yanına oturun. Elinize biberonunu alın. Biberonunu alması için teşvik edin. Bacaklarınıza tutunarak kalkmaya çalışmasını sağlayın.

TEKERLEME

Anne,baba  ,

Baktı bana,

Abi,abla  ,

Saklandı odaya

PARMAK OYUNU

ELMA

Elmayı soydum (elma soyma taklidi yapılır.)

Yanıma koydum (yanına koyma taklidi yapılır.)

Ham yaptım

Hımmm hımmm.

AİLEM

Bu anne (sağ el baş parmak gösterilir.)

Bu baba (sol el baş parmak gösterilir.

Bu abi (sol el serçe parmak gösterilir.)

Bu abla (sağ el parmak gösterilir.)

Bunlarda komşular (diğer parmaklar gösterilir.)

00:00
00:00
Empty Playlist
0
    0
    Sepetim
    Sepetin boş :(Alışverişe Devam Et
    WhatsApp Destek
    Whatsapp Destek