16. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğiniz ile karşılıklı oturun. Bebeğinize sevdiği oyuncaklarla (ayı, araba, bebek) beraber oyun oynayacağınızı söyleyin. Oyun sırasında oyuncağı bebeğinizin uzanıp alamayacağı yükseklikteki bir masanın üzerine koyun. Bebeğinizin oyuncağı masanın üzerinden alabilmesi için “Şimdi bu …… nasıl alabilirsin?” diye sorun (masanın örtüsünü çekerek / bir çubuk kullanarak sandalyenin üzerine çıkıp) ve alması için farklı yollar denemesine fırsat verin, cesaretlendirin. Bu sırada bebeğinizin davranışlarını gözlemleyin. Eğer oyuncağı alamazsa ona farklı yöntemler denemesi için rehberlik edin.
*Bebeğiniz ile birlikte oyun oynarken koltuğun altına kaçan bir oyuncağı almak için bebeğinizin çeşitli yollar denemesini gözlemleyerek fırsatlar yaratın.
*Bebeğiniz ile birlikte karşılıklı oturun. Elinize bir nesne alarak onun gözü önünde elinizi örtünün altına sokun ve nesneyi avucunuzun içine saklayın. Bebeğinizin nesneyi bulması için teşvik edin. Nesneyi önce avucunuzda daha sonra örtünün altında arayacaktır.
*Bebeğinizin dikkatini Q Bebek tekerlemesini söyleyerek çekin. Bebeğin ilgisi devam ettiği sürece devam edin. Aynı etkinliği parmak oyununda tekrarlayabilirsiniz.
*16. Ay Q Bebek şarkımızla etkinliği tekrarlayın..
*Bebeğinizin tanıdığı nesneleri bir torbaya koyun. Bebeğinizle birlikte torbadan bir nesne seçerek “nesneyi tanıma ve isimlendirme” oyunu oynayabilirsiniz. “Bak bu bir kaşık”, “ Bak şimdide bir top buldum” gibi isimlendirmeler yapabilirsiniz. Eğer bebeğiniz torbadan seçtiği nesnenin ismini bilmiyorsa, torbadaki tüm nesneleri boşaltarak isimlerini tekrar edin. Bebeğinize yeniden denemesi için fırsat verin.
*Bebeğinizin kullandığı sözcükleri sizde vurgulayarak tekrar edin. Konuşması için cesaretlendirin.
*Kağıtlara duygu ifadeleri çizin. Duygu ifadelerini taklit ederek bebeğinizin ilgisini çekmeye çalışın. Ardından bebeğinizin size bakarak ifadeleri yapıp yapamadığını ya da nasıl yaptığını gözlemleyin.
*Bebeğinize duygularla ilgili bir hikâye okuyun. Ardından bebeğinize “anne ne yaptı?, baba ne hissediyor?” gibi sorular sorun. Bebeğinizin soruları cevaplamasını ve taklit etmesini sağlayın. Bunları yapma anını dikkatlice gözlemleyin.
*Bebeğinizle birlikte karşılıklı olarak çeşitli duygu ifadeleriyle taklit oyunları oynayın. İfadeyi siz söyleyin, bebeğiniz taklit etsin. Aynı zamanda bebeğinizi taklit yaparken gözlemleyin.
*Bebeğiniz için plastik bir kavanozun içine küçük nesneleri koyun. Bebeğinize önce siz model olarak içinden tek tek sonra ise kavanozu ters çevirip çıkarın. Ardından tekrar içine koyarak bebeğinizin nesneleri çıkarmasını gözlemleyin.
*Bebeğiniz için bir pet şişenin içine biraz nohut koyun. Ve ardından ağzını kapatın. Bir süre bebeğinizin bununla oynamasını sağlayın. Ardından kapağını açın. Ve bebeğinizin nohutları pet şişeden çıkarmasını gözlemleyin.
*Plastik kavanozun içine bir miktar bisküvi koyun. Yere temiz bir örtü serin. Bebeğinizi karşınıza oturtun.Kavanozun içinden önce tek tek bisküvileri çıkarın, bebeğin sizi gözlemlemesini ve aynı davranışı kendisinin yapmasını sağlayın.
*Kavanozun içine bebeğinizin legolarından bir miktar alarak doldurun. Legoları tek tek çıkarmanın zor olduğunu söyleyip kavanozu sallayarak bebeğinizin dikkatini yapacağınız etkinliğe odaklayın. Kavanozu ters çevirip legoları çıkarın.Tekrar legoları içine koyup bebeğinizin davranışlarını gözlemleyin.
*Bebeğinizle birlikte renkli toplarla oynayın.Ve bebeğinize topu iki elinize alarak atın. Ardından bebeğinizin topu iki eliyle alıp size atmasını gözlemleyin.
*Bebeğinizle birlikte büyük bir topla oynayın. Ardından bir kovayı ters çevirerek topu atmaya çalışın. Sonra topu bebeğinize vererek iki eliyle tutup hedefe atmayı başaramasa bile karşıya doğru attığında onu alkışlayın.
*Bebeğinizle legoları oynadıktan sonra toplama zamanı geldiğinde legoları iki elinize alıp kutunun içine atmaya başlayın. Bebeğiniz sizi taklit ederek iki eliyle eline alıp kutuya atmaya başlayacaktır.
*Yere yakın mesafede birkaç yastık dizin. Elinize bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı alın ve oyuncak sizinle konuşuyormuş gibi cümleler kurun.
Örneğin; bebeğinizin ismini söyleyin. “Oyuncağın Bobo merdivenleri çıkmak istiyormuş şimdi kulağıma söyledi.Hadi gel merdivenleri çıkmasına yardım edelim” diyebilirsiniz. Ardından “Boboya nasıl merdiveni çıkacağını önce birlikte gösterelim“ diyerek bebeğinizin elinden tutup yastıkları merdiven basamakları gibi kullanın. Bebeğinizin ilgisine göre “şimdi de merdivenden inelim“ diyerek oyunu devam ettirebilirsiniz.
Not: Yere koyduğunuz yastıkların aynı ebatlarda olmasına ve aralarında fazla mesafe olmamasına dikkat edin.
*Bebeğinizle büyük tahta blokları; merdiven basamakları gibi düzenleyin. Bebeğinizin elinden tutarak blokların üzerine basıp merdiven çıkma çalışmaları yapın.
*Köpek, kedi ve kuş resmi olan kuklaları sıra ile bebeğinize seslerini çıkararak gösterin. Daha sonra kuklaları bebeğinizin uzağında bir yere görebileceği şekilde bırakın. Sıra ile “Köpek nerede?, Kedi nerede?, Kuş nerede?” Sorularını sorun. Yerdeki kuklalardan size göstermesini bekleyin.
*Bebeğinizle birlikte camdan dışarı bakın. Dışarıda gördükleriniz ile ilgili konuşun. Gördüklerinizin yakında mı uzakta mı olduğunu bebeğinize sorarak nesnenin yerini işaret etmesini isteyin. “Araba nerede?, Ağaç nerede?” gibi..
*Bebeğinize; uzağına bıraktığınız bir oyuncağın ismini söyleyerek, nerede olduğunu sorun. Oyuncağı size göstermesi için bekleyin.
*Bebeğinizle birlikte keyifli bir etkinlik yapmak için boya kalemlerini ve kağıdı masanın üzerine bırakarak dikkatini buraya çekin. Bebeğinizin ismi ile ona seslenerek “Hadi gel buraya, şimdi resim yap” diyerek yanınıza gelmesini sağlayın. Boya kalemlerini kullanarak beraberce resim yapın ve bebeğinizin yaptığı her karalamada onu teşvik edecek sözler söyleyin. Resim çizmeye ilgisi devam ettiği sürece sürdürebilirsiniz. Resim yapması bittikten sonra “Şimdi boyaları eline al, boyalarını kutuya koy” diyerek ona yardımcı olun.
*Bebeğinizle birlikte oyuncakları ile oyun oynayın. Oyun oynamaya ilgisi sürdüğü sürece devam edin. Oyun oynamayı bitirdiğinde “ Hadi bakalım oyuncakları topluyoruz, oyuncaklarını al, sepete koy” diyerek söylediğiniz yönergelere uymasını sağlayın.
*Bebeğinize “Telefonu al, babana ver.’’ diyerek bebeğinizin bu iki yönergeyi yapmasını bekleyin.
*Eski dergilerden resimler kesip arkalarına karton yapıştırarak sağlamlaştırın. Bebeğinizin önüne yönü ters olacak şekilde koyun. Resmin ne olduğunu sorarak bununla ilgili konuşun.
*Bebeğinizle el ele tutuşarak “kutu kutu pense” oyununu oynayın.
*Bebeğinizle birlikte el ele tutuşarak halka olup, dönün. Dönerken “biz büyük büyük daireyiz” diyerek kollarınızı açıp büyük daire şekli yapın.
*Bebeğinizle birlikte emekleme yarışı yapın. Ardından emekleme pozisyonunu bozmadan ayak bileklerinden tutup, ileriye doğru gitmesini sağlayın. “Biz bir treniz. Çuf çuf çuf” diye ses çıkarın.
TEKERLEME
Peynir aldım bir tane 1
Zeytin aldım iki tane 2
Bir iki
Ekmek aldım üç tane
1,2,3
Hepsini yedim
Ham ham ham
PARMAK OYUNU
SAYMA
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ( sayınız.)
Hadi bana dön ( ayağa karşılıklı birbirinize dönünüz.)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (sayınız.)
Haydi beni öp ( birbirinizi öpünüz.)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ( sayınız.)
Haydi el çırp (ellerinizi çırpınız.)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ( sayınız.)
Haydi zıpla ( karşılıklı zıplayınız.)
17. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinizin çok sevdiği bir oyuncağı elinize alarak “ Aaaa oyuncağın bir şey söylüyor” diyerek oyuncağın size ne söylediğini dinliyormuş gibi yapın. Ses tonunuzu değiştirerek oyuncağın oyun oynamak istediğini söyleyin. Daha sonra oyuncağı vererek; oyuncağının ona ne söylediğini sorun. Farklı oyuncak ve eşyaların size neler söylediğini dinleyerek –mış gibi yaparak oynamaya devam edin.
*Q Bebek 17. Ay şarkımızı ve tekerlememizi birlikte dinleyin ve söyleyin. Daha sonra Q Bebek parmak oyunumuzu bebeğinizle oynayın.
*Yere büyük bir kraft kağıdı serin. Bebeğinizi yanına alarak yere uzanın.Kalın gövdeli renkli pastel boyalardan kendinize bir tane seçin. “Kendime burdan bir boya seçiyorum.Bak bu pastel boya benim.Haydi sen de kendine bir boya seç” diyerek boyalar içinden istediği bir boyayı seçmesini sağlayarak ilgisini etkinliğe çekin.Birlikte kağıt üzerinde karalama/boyama yapın.Yaptığı küçük bir nokta da olsa onu övün.
*Resim kağıdını masanın üzerine sabitleyin. Bebeğinizi yanınıza oturtarak birlikte boyama yapacağınızı anlatın.Elinize bir miktar boya alın.Kağıdı mutlulukla boyayıp bebeğinizi boyayla etkileşime geçmesi için teşvik edin. Birlikte tüm kağıdı boyayın.Boyamanız bitince başka renk boyayı parmağınıza sürerek kağıt üzerinde dalgalar oluşturun.Yaptığınız çalışmayı kurutup bebeğinizin görebileceği bir yere asın. Çalışma hakkında bebeğinizle sohbet edin.
*Bebeğinizle beraber iç içe geçmeli kaplar veya küpler ile kule yapın. Daha sonra yaptığınız bu kuleleri birlikte bozun.
*Siz parmak ucunda yükselirken bebeğinizin sizi gözlemlemesini sağlayın ve taklit etmesi için onu cesaretlendirin.
*Bebeğinizin parmak ucunda yükseldiğinde yetişebileceği masa,dolap vb. kenarına bir nesne koyun. Bebeğinizden o nesneyi ebeveynine götürmesini isteyin.
*Bebeğinizin; elinizde gördüğünde ilgisini çekip almak isteyeceği bir nesne,oyuncak vb. alın.Elinizdeki nesne ile bebeğinizin dikkatini çekip parmak ucunda yükselmesine neden olacak yükseklikte tutun.
*Dolap kulpu, kapı kolu vb. yerlere bebeğinizin ilgisini çekebilecek renkli, hareket ettirildiğinde ses çıkaran bir mobil asın. Mobille oynayarak bebeğinizin ilgisini çekin.Mobile dokunabilmesi için yaptığı davranışları gözlemleyin.
TEKERLEME
Döndüm baktım aynaya
Küçük surat
Kırmızı yanak
Fır fır gözler
İnci dişler
Düğme burun
Minik kulak
Oldu işte bir ben daha
PARMAK OYUNU
BAŞ BAŞ
Tren gider ,çuf çuf çuf ( iki el ileri geri hareket ettirilir.)
Uçak gider, vuu vuuu vuu ( kollar yana açılı, ve kendi etrafında bir kez dönülür.)
Araba gider, düt düt düt ( direksiyon sürme hareketi yapılır.)
Ben giderim baş baş( el başa dokunulur ve baş baş yapılır.)
18. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinize kendi üzerinizde vücut parçalarınızın isimlerini söyleyerek gösterin. Daha sonra söylediğiniz vücut parçasının ismini göstermesini isteyin.
*Bebeğinizle karşılıklı oturarak kucağınıza oyuncak bir bebek alın. Oyuncak bebek üzerindeki vücut parçalarının isimlerini söyleyerek gösterin. Daha sonra bebeğinize bir vücut parçası söyleyerek bebek üzerinde göstermesini söyleyin.
*İnsan resmini baş, kol, bacak, gövde olarak parçalara bölün ve bebeğinizle masaya oturun. bebeğinize “resmimizin başını bulalım, kolunu bulalım, bacağını bulalım, gövdesini bulalım” diyerek bulması için bekleyin. Bebeğiniz parçaları bulduğunda resmi birlikte birleştirin.
*Bebeğinize rüzgâr sesi dinletin. Rüzgarın çıkardığı sese benzer ses çıkarın ve sese göre sallanın. Aynı sesi çıkarması ve hareketi yapması için bebeğinizi cesaretlendirin.
*Bebeğinizle yan yana oturun. Oyuncak bebekleri alarak hem kendi ayağınıza hem de bebeğinizin ayağına koyun. Oyuncak bebeği sallamaya başlarken bir yandan da “eeee eeee” sesini çıkarın. Bebeğinizi de sizi taklit etmesi için cesaretlendirin.
*Q Bebek slaytlarımızdan İnsanlar grubunu seyredin ve bebeğinizin uygun davranış ve sesleri taklit etmesini sağlayın.
*Dergilerden kestiğiniz kedi, köpek, kuş vb.. resimleri bebeğinize isimlerini söyleyerek gösterin. Bebeğinizin yanına oturarak içinde hayvan resimlerinin bulunduğu kitabı açın. Bir hayvanın ismini söyleyerek göstermesini bekleyin.
*Bebeğinizle birlikte aile albümüne bakın. Albümde tanıdığı kişileri sorarak “dede nerede?, babayı göster” gibi ifadelerle bebeğin tanıdığı kişileri göstermesini isteyin.
*Bebeğinizi diğer bebeklerle birlikte bulunabileceği bir bahçeye götürün. Onlarla oynaması için fırsat yaratın ve bebeğinizi gözlemleyin. Kendi kendine mi oynuyor yoksa arkadaşlarıyla mı oyun oynuyor gözlemleyin.
*Hareketli bir müzik açın. Müzik eşliğinde bebeğinizle karşılıklı dans edin. Bebeğinizin sizi taklit yoluyla sizinle dans etmesini sağlayın.
*Bebeğinizle evcilik oyunu oynayın. Bebeğinize evcilik oyuncakları ile nasıl yemek pişireceği konusunda model olun.Birlikte hazırladığınız yemekleri yemek için çatal kaşık kullanarak alıştırmalar yapmasını sağlayın.
*Bebeğinizin yemek zamanında deneyimleyebilmesi için rahat tutabileceği çatal ve kaşık temin edin. Kaşığını eline vererek yemek yemeyi denemesi için ona fırsat verin.
Not: Bebeğinizden bu ayda beklediğimiz davranış; kaşık ya da çatal yardımıyla yiyeceklerini dökmeden yiyebilmesi, içebilmesi değil. Kaşık ve çatalın kullanıldığı yerleri ayırt ederek kullanması için adım atmasıdır.
*Bebeğinize aldığınız bir bisikleti, bebeğinizin ayakları yerdeyken gözlemleyin. Sizin de arkadan yavaş yavaş iterek desteğiniz ile bebeğinizin bisikleti hareket ettirdiğini gözlemleyin.
TEKERLEME
Aç kapa kapıyı
Gelsin oradan bir ayı
Ayı bana baktı
Bir gülücük attı
Hahahaha hahaha
PARMAK OYUNU
AÇ KAPA
Aç kap ,aç kapa ( ellerle yüz kapanır,açılır.)
Haydi eller havaya ( eller havaya kaldırılır.)
Aç kapa,aç kapa (ellerle yüz kapanır,açılır.)
Bak ellerim burada ( eller gösterilir.)
Açıp-kapa, açıp-kapa ( Avuçlar dışa dönük eller iki kez açılıp kapanır.) El çırpalım, şıklatalım (Eller çırpılır, daha sonrada parmaklar havada şıklatılır.) Açıp kapa, açıp kapa (eller açılıp, kapatılır.) Kucağına koy (Eller kucakta kavuşturulur.) Ağzını da aç kapa ,aç kapa (Ağız açılır, kapanır.) Sonra kollarını bağla. |