19-21 Aylık Bebek Etkinlikleri

19. Ay Bebek Etkinlikleri

*Koltuğun üzerinde duran yastığın altına bebeğinizin çorabını saklayın. Daha sonra bebeğinize “hadi bakalım çorabın nerede?” diye sorarak birlikte arayın .Bebeğiniz çorapları bulduğunda bebeğinizi alkışlayın.

*Bebeğinizle birlikte legolarla oynayın. Elinize kırmızı renk lego alarak “Bana bu kırmızı legonun aynısını ver” gibi ifadelerle legonun eşini bulmasını bekleyin.

*İkişer adet tabak, bardak, kalem, şapka, toka gibi nesneler hazırlayın. Hazırladığınız bu nesnelere bebeğinizin dikkatini çekin. Nesnelerden birini elinize alarak ne olduğunu sorun. Nesnenin diğer eşini bulmasını isteyin. Bebeğiniz bulduğunda ikisini yan yana koyun.

*Dikdörtgen ya da kare şeklinde bir köpük temin edin. Köpüğün üzerini polar ile kaplayın. Kare şeklinde kartonlar keserek kartonların üzerine çeşitli nesne, hayvan resimleri yapıştırın. Resimli kartonların her birinden ikişer adet hazırlayın.  Hazırladığınız bu kartonların arka tarafına cırt cırt yapıştırın. Resimli kartonlarınızdan bir tanesini polarla kapladığınız köpüğün üzerine aralıklı olarak tutturun. Bu panoyu bebeğinizin rahatlıkla ulaşabileceği bir yere koyarak dikkatini çekin. Diğer resimli kartonları da panonun önüne bırakın. Önce kendiniz model olarak pano üzerindeki resimlerden bir tanesinin ismi ile söyleyerek yerden aynısını bulun ve panoya yapıştırın. Daha sonra aynı şekilde bebeğinize pano üzerinden bir tanesini gösterin ve yerden aynısını bularak panoya yapıştırmasını isteyin.

*Bebeğinize kendi üzerinizden vücut parçalarınızın isimlerini söyleyerek gösterin. Daha sonra ismini söylediğiniz vücut parçasını göstermesini isteyin.

*Bebeğinizle karşılıklı oturarak kucağınıza oyuncak bir bebek alın. Oyuncak bebek üzerindeki vücut parçalarının isimlerini söyleyerek gösterin. Daha sonra bebeğinize bir vücut parçası söyleyerek bebek üzerinde göstermesini söyleyin.

*İnsan resmini baş, kol, bacak, gövde olarak parçalara bölün ve bebeğinizle masaya oturun.  Ve bebeğinizin “resmimizin başını bulalım, kolunu bulalım, bacağını bulalım, gövdesini bulalım” diyerek bulması için bekleyin. Bebeğiniz parçaları bulduğunda resmi birlikte birleştirin.

*Bebeğinizle birlikte bir boy aynasının karşısına geçerek 19. Ay Q Bebek parmak tekerlememizi söyleyin ve sözlerle birlikte bebeğinizin ilgili kısımları göstermesini sağlayın.

*Eski dergilerden büyükçe bir insan resmi kesin. Farklı vücut bölgelerini sorarak göstermesini isteyin.

*Bebeğinizle parka gidin. Parka gittiğinizde bebeğinizin sizden ayrılıp, uzaklaşmasına bağımsız hareketler sergilemesine müdahale etmeyin. Ancak tehlike yaratan durumlar karşısında müdahale edin, yanında olun, destek olun.

*Bebeğinizin kendi odasında zaman zaman vakit geçirmesi için fırsat yaratın.

*Bebeğinizle birlikte kitap okuyun. Kitabın sayfalarını nasıl çevirdiğinizi görmesini sağlayın. Elinden tutup “Bu sayfa bitti. Bakalım arka sayfada ne varmış? “ derken birlikte sayfayı çevirebilirsiniz.

*Bebeğinizle  yere uzanıp dev bir hikaye kitabı okuyun. Bebeğinizden sayfayı çevirmesini isteyin.Başardığında ona gülümseyip teşekkür edin.

*Bebeğinizle birlikte süngerli küplerden kuleler yapın. Yaptığınız kuleleri yıkıp bebeğinizin tek başına yapması için destekleyin.

*Bebeğinizi karşınıza oturtun. Sekiz adet küpü ”Biri sana biri bana “ şeklinde paylaştırıp bebeğinizin önüne dizin.”Şimdi ben kocaman bir kule yapacağım” diyerek kule yapmaya başlayın. Siz küplerinizi yerleştirirken bebekten sizi taklit ederek bir küpten diğerinin üstüne koymasını isteyin. Çabaları için bebeği ödüllendirin.

*Bebeğinizle birlikte parka gidin. Parkta kaydıraktan kaymak istediği süreçte aralıklarla merdivenden inip çıkmasını isteyin. İhtiyacı olduğunda hemen yanında olduğunuz güvenini ona verin. Başarılarını övün. “Harika artık merdiveni inebiliyorsun!“ vb.

TEKERLEME

Sarı sarı güller

Bebeğim güler

Sarı sarı güneş

Bebeğim bana eş

Sarı sarı çiçek

Bebeğim oradan geç

PARMAK OYUNU

UÇURTMAM

Bir uçurtmam var sap sarı

Kuyruğu var upuzun.(Kollar yanlara açılır.)

Rüzgârda uçuyor(Vuu vuu sesi çıkarılır.)

Bana öpücük atıyor.( elle  öpücük atma hareketi yapılır.)

 20. Ay Bebek Etkinlikleri

*Bebeğinizle birlikte masaya oturun. Tabak-çatal, diş fırçası-diş macunu, kova-kürek vb. nesneleri önünüze koyunu. Ardından bebeğinize örnek olarak çatalla ne yaparız?, Nerden yemek için kullanırız ?,gibi sorular sorunuz. Tabakla–çatal ilişkili olduğunu anlamasını sağlayın. Bebeğinizin nesneler arasında ilişki kurup eşleştirmesini gözlemleyin.

 

*Bebeğinizle birlikte kalem-kağıt, bardak-su, davul-ritim sopasını önünüze karışık şekilde koyun. Ve bebeğinize kağıda ne ile resim çizeriz?, suyu ne ile içeriz?, gibi sorular sorun. Ve bebeğinizin birbiri ile ilişkili olduğunu anlamasını sağlayın. Bebeğinizin birbiri ile ilişkili olanları eşleştirmesini sağlayın.

*Masanın üzerine kırmızı ve yeşil renkte plastik bardak ile aynı renklerde 4 er adet pipet hazırlayın. Bebeğinizle birlikte masaya oturun. Masadaki materyaller hakkında onunla konuşun. Önce kendiniz model olarak kırmızı pipeti kırmızı bardağa koyun. Bebeğinizden aynı şekilde diğerlerini yapmasını isteyin.

*Bebeğinizle birlikte sarı, kırmızı ve mavi renkli olan legoları ile oynadıktan sonra toplama zamanı geldiğinde bebeğinizin önüne iki adet sepet koyun. Sepetlerden bir tanesi sarı renkte diğeri ise kırmızı renkte olsun. Sarı Legoları sarı sepete, kırmızı Legoları kırmızı sepete koymasını söyleyin.

*Bebeğinizin önüne kendi çorapları ile birkaç kazağını koyun. Çoraplarını bir tarafa kazaklarını bir tarafa koymasını isteyin.

*:Bebeğinizin önüne oyuncakları arasından seçtiğiniz daire ve kare şeklindeki oyuncakları koyun. Bu oyuncakların şekilleri hakkında konuşun. Daire olan oyuncakları bularak size vermesini isteyin.

Not: Şekilleri zamanla çoğaltabilirsiniz.

*:Bebeğinizle birlikte bahçeye çıkarak etrafta gördüğünüz daire, kare, üçgene benzeyen nesneleri bebeğinize sorarak bulmasını sağlayın.

*Bebeğinize hikaye oluşturmak için kırmızı daire, mavi kare ve sarı üçgen şekil ve renklerinde kartondan kesilen parçaların arkasına pipetler yapıştırarak çomak kukla olmasını sağlayın. Kuklaları birbiri ile özelliklerine göre konuşturup;” Merhaba benim adım daire, kırmızı renkteyim, senin adın ne” hikaye oluşturun.

*Bebeğinizin önüne mavi kırmızı renklerde çeşitli nesneler koyun. Önce kırmızı, sonra mavi nesneleri bulup size vermesini isteyin.

Not: Renkleri bebeğinizin durumuna göre çoğaltabilirsiniz.

*Bebeğinizi serbest oyun oynaması için bırakın. Ve oyun oynarken ona karnın acıktı mı? , susadın mı? Gibi sorular sorun. Bebeğinizin cevap vermesini sağlayın.

*Bebeğinizle camdan bakın. Ve gördüğünüz kediyi ya da arabayı gözden kaybettiğinizde, bebeğinize kedi nerede?,araba nerede? diye sorun. Ve bebeğinizin cevap vermesini sağlayın.

*Bebeğinize anne odada iken, “anne nerede?”diye sorduğunuz da cevap vermesini sağlayın.Sonrasında baba işe gittiğinde “baba nerede?” diye sorduğunuzda cevap vermesini sağlayarak bebeğinizi konuşmaya yönlendirin.

*Bebeğinizle parka gidin. Kendi yaşıtları ile oyun ortamında onlara karşı sevgi ve ilgi davranışlarında bulunmasını gözlemleyin. Bütün çocukların ilgi davranışları birbirinden farklılık gösterir. Mesela karşısındakine sarılabilir, öpebilir, elini tutabilir vb. davranışlar gösterebilir.

*Bebeğiniz için ucu küt renkli ,sevimli bir makas(çocuk makası)temin edin. Makası göstererek “Şimdi kızım/oğlumla beraber makasa merhaba diyeceğiz” diyebilirsiniz. Bebeğinizin elini tutup makas tutmasını sağlayıp destekleyin. Birlikte “Merhaba makas! ” diyebilirsiniz. “Aç-kapa,aç-kapa“ diyerek yönergeye uygun makası açıp kapatın. Ardından bebeğinizin kendisinin denemesi için onu destekleyin. “Aferin benim kızıma/oğluma makası açtı, makası kapattı” vb. ifadeler kullanarak yaptığı davranış için ona geribildirimde bulunmaya dikkat edin.

*Bebeğinizle birlikte masaya geçin. Elinize 10×10 renkli bir kağıt alarak makasla nasıl kestiğinizi gözlemlemesini sağlayın. ”Bu işlemi yaparken şimdi makasla kağıdı kesiyorum.Yaşasın kağıdımı kestim” diyerek sizi aktif gözlemlemesine olanak yaratın. Ardından makası eline verip önce açma kapama alıştırması yaptırın. Makası açtığında arasına kağıdı tutarak küçük bir kesme işlemi yapmasına olanak verin.

*Bebeğinizin eline makas ve renkli kolay kesilebilen bir kağıt(fon kartonu vb.)verin. Kağıdı kesmesini isteyin. Yaptığı davranışları gözlemleyin.

Not: Yapılan bu etkinliklerin aralıklarla tekrar yapılması  göstergenin gerçekleşmesine destek verecektir. Bebeğinizin küçük başarıları için anında geri bildirim uygulamanız onu motive edecek önemli bir unsurdur.

*Gazete kağıdını buruşturup bantlayarak dayanaklı bir top elde edin. Bebeğinizi karşınıza oturtarak birlikte önce yerden top oynayın. Ardından “Bak şimdi topu nasıl atıyorum” diyerek bebeğinizle karşılıklı top oynayın. Ve topu birbirinize havadan atmaya çalışın. Bebeğinizin topu havadan size attığını gözlemleyin.

*Açık renk bir topu bebeğinizle birlikte süsleyin. Örneğin; topun üzerine karalamalar yapabilirsiniz. Topunuza bir isim verebilirsiniz. Süslü topunuzu  “Top uçuyor!” diyerek  havadan bebeğinize atın.Bu oyunu oynarken bebeğiniz ayakta siz oturur pozisyonda olun. Topu size  nasıl attığını gözlemleyin. Topu havadan atması için ona rehberlik edin.

*İki sandalyeyi mesafeli uzaklıkta sırt sırta  koyun. Mesafenin  bebeğinizin yan yan geçebileceği  kadar olmasına dikkat edin. Bebeğinizin sandalyelerin arasından geçmesini isteyin. Geçmekte zorlandığında” istersen böyle geçebilirsin” diyerek onu yan döndürüp yavaş yavaş geçmesini sağlayın.

*Bebeğinizin sevdiği bir müzik açıp birlikte dans edin. Dans ederken yan yan yürüyün. Aralıklarla bu dans figürünü tekrarlayın. Bebeğinizin sizi nasıl taklit ettiğini gözlemleyin.

*Yere 100 cm  uzunluğunda  renkli bir bant yapıştırın. Elinize bebeğinizin oyuncağını alarak  bantın üzerinde yan yan yürüyormuş  gibi yapın. Ardından oyuncağı kucağınıza alarak birlikte  yürüyün. Bebeğinizin bu davranışlarınızı gözlemlemesini sağlayın.Bir oyuncak seçtirip yan yan yürümesi için onu motive edin.

TEKERLEME

Güneşin şekli daire

Topumun şekli daire

Dönelim evin içinde

Bakalım başka ne daire

PARMAK OYUNU

DAİRE

Benim adım daire ( iki elin işaret ve baş parmağı birleştirilir , daire yapılır.)

Dolaşırım göklerde (daire yapılmış el, havaya kaldırılır.)

Bazen güneş olurum( parmaklar  iç içe geçirilir ve öne doğru daire yapılır.)

Bazen ise ay dede (parmaklar iç içe geçirilir ve yukarı kaldırılıp daire olunur.)

Benim adım daire (iki elin işaret ve baş parmağı birleştirilir , daire yapılır.)

Minik toplar halinde

Yuvarlanırım yerlerde (yerde yuvarlanılır.) 

 21. Ay Bebek Etkinlikleri

*Boş pet şişelerin içine ses çıkarabilecek nesneler koyun. (mercimek, makarna, kum gibi). Doldurduğunuz pet şişeleri renkli kumaşlarla kaplayın. Hazırladığınız bu marakastan bir tanesini kendi elinize diğerini de bebeğinize verin. Marakası sallayarak çeşitli hareketler yapın. Aynısını elinde marakası olan bebeğinizin de yapmasını isteyin. Marakastan çıkan sese uygun olarak “hadi birlikte dans edelim” diyerek birlikte dans edin.

*Bebeğinizin karşısına geçerek onun dikkatini 21. Ay Q Bebek parmak oyununu söyleyerek çekin. Dikkati size yönelen bebeğinizin söylediğiniz parmak oyununun hareketlerini yapmasını isteyin.

*Parmaklarınıza hayvan figürlerinin olduğu parmak kuklalarını takarak onları konuşturun. Hayvanların seslerini çıkarın ve bebeğinizin de bu ses ve hareketleri taklit etmesini isteyin.

*Bebeğinize Q Bebek 21. Ay şarkısını dinletin ve birlikte dans edin.

*Bebeğinizin önüne metal, tahta, plastik kovalar, tencereler, cam bardak koyun. Bu materyallerin nasıl ses çıkardığını dinledikten sonra, bebeğinizin gözlerini kapatın. Materyallerden birine vurun. Bebeğinizin sesi dinledikten sonra gözlerini açın. “hangisine vurdum? O ses hangisine aitti?”, diyerek sorun. Bebeğinizin tahmin etmesini bekleyin.

*Tef, marakas, davul, zil gibi müzik aletlerini alarak bebeğinizin yanına gidin. Seslerini bebeğinize dinletin. Ardından bebeğinizin gözlerini kapatarak herhangi birini ellinize alarak sallayın. Gözlerini açıp çıkan sesin hangi müzik aletine ait olduğunu sorarak tahmin etmesini bekleyin.

*Q Bebek slaytlarımızdan farklı slaytları dinleterek isimlerini söylemesini sağlayın.

*Çeşitli nesnelerin bulunduğu dergileri yanınıza alarak bebeğinizle yan yana oturun. Dergilerdeki resimlere bakarak “Bu ne?” şeklinde sorular sorun. Nesnenin ismini söylemesini bekleyin.

*Eski dergilerden çeşitli resimler keserek bir sepetin içine koyun. Teker teker sepetin içinden resimleri çıkararak bebeğinize gösterin. Gösterdiğiniz resmin ne olduğunu sorun ve yanıt vermesini bekleyin.

*Bebeğinize gece uykuya yatmadan önce bir hikaye anlatın. Hikayenin kahramanını bebeğinizin ismi ile değiştirin.

*Bebeğinize parmak kuklası ile hikâye anlatın.

*İçi büyük boncuk dolu kavanozu sallayarak “Aaa! Bak burada ne buldum. Bir sürü renkli boncuk” ifadesini neşeli bir şekilde söyleyebilirsiniz. Bebeğinizle masaya oturarak boncukları  rahat alabileceğiniz bir kabın içine koyun. Çubuk panosunu önünüze çekerek  bir boncuğun deliğini gösterin. Boncuğu çubuktan geçirin “Boncuk evine gitti. Hadi şimdi sen de bu boncuğu evine gönder” diyerek boncuğu çubuğa takması için bebeğinizi destekleyin. Başarısız olduğu durumda tekrar denemesi için ona cesaret verin.

*Renkli, içi delik blokları çubuktan geçirme oyunu oynayın. Oyunu siz başlatın ve sırayla bir siz bir bebeğiniz çubuğa blok geçirin. Oyununuz bittiğinde çubuk panosunun fotoğrafını çekerek bebeğinizin başarısını somut bir şekilde gözlemlemesini sağlayın. Bebeğinizin başarısını takdir edin.

* sevdiği bir oyuncağı şeffaf, vida kapaklı kavanozun içine koyun. Oyuncağını aradığında “Oyuncağın bu kavanozun içine girmiş. Hadi onu oradan çıkaralım” diyerek bebeğinizin bir elini kavanozun kapağını tutup çevirmesi için yönlendirin. Kavanozun altını sabitçe tutarak ona yardım edin. Kavanozu açtığında “Başardık! Artık oyuncağın kavanozun içinde değil” diyebilirsiniz.

*Vidalı kapaklı bir kavanozun içine bebeğinizin en çok sevdiği yiyecekleri koyun.”Bak burada ne var? “diyerek ilgisini kavanoza çekin. Ardından kavanozu nasıl açtığınızı ona gösterin. Kavanozdaki yiyecekten bir tane alıp “A bak kavanozda ne varmış?” vb.tepkiler verin. Kavanozu tekrar kapatarak kavanozu bebeğinize uzatın. Birlikte açıp yiyecekleri afiyetle yiyin.

*:Bebeğinizle birlikte bahçeye çıkın. Elinize vidalı kapaklı plastik bir kap alın. İçine sus doldurun ve kabı elinizde sallayın. Ardından kabın kapağını açmasını isteyin. Suyu istediği uygun bir yere boşaltmasına fırsat verin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. 

*Rahatlıkla koşulabilecek bir alanda bebeğinizle yakalama oyunu oynayın. Bebeğinizin ismini söyleyerek “Gelde yakala,gelde yakala,gelde yakala gel gel gel “ ifadesini ritmik bir şekilde söyleyip ağır tempoda koşun. Sizi yakalamasını sağlayıp bu sefer “Şimdi seni yakalayacağım” diyerek onu kovalayın.

*Belirli bir uzaklığın ilerisine iki nesne koyun. Koşarak gidip o nesneyi alıp bebeğinize getirin. Bebeğinizin de diğer nesneyi koşarak gidip alması ve geri dönmesi için onu teşvik edin.

Not: Bebeğinizin dengeli koşma alıştırmalarında defalarca düştüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda sergilediğiniz tutum oldukça önemlidir. Düşen bebeğinize “Evet düştün hadi kalk bakalım şimdi.Sana kalkman için yardım edebilirim” vb. soğukkanlı ifadeler kullanmanız bebeğinizin bunu kötü,korkulacak,basit bir olay olarak algılamamasına yardımcı olacaktır.

*İki sandalyeyi mesafeli uzaklıkta sırt sırta  koyun. Mesafenin; bebeğinizin  rahatlıkla geçebileceği kadar olmasına dikkat edin. Sandalyelerin yan tarafına sizin rahatlıkla geçebileceğiniz aralıkta sandalyeleri aynı şekilde koyun. Bebeğinizin dikkatini çekerek sandalyelerin arasından ileriye doğru yürüyün.Yönünüzü değiştirmeden geriye doğru yürüyün. Bebeğinizin sandalyelerin arasında geçmesini isteyin. Daha sonra bebeğinizin de geriye doğru yürümesi için ona destek verin. Başarısını ödüllendirerek onu parka götürün.

*Bebeğinize araba sürelim diyerek elinize bir yastık ya da kitap alarak direksiyon gibi kullanın “Vınn “ sesini çıkararak ileriye daha sonra geriye doğru araba sürüyormuş gibi yapın. Oyunu bebeğinizin ilgisine göre sürdürüp geri geri yürüyebilmesi için onu destekleyin.

TEKERLEME

Yeşil yeşil yaprak

Çiçeğe arkadaş

Yaprağım gibi yeşil

Koca gövdeli ağaç

Ağacım pek çok

Severim çok çok

PARMAK OYUNU

KEDİCİK

Daire daire dairecik(parmakla avuç için de daireler çizilir)

Derede bir kedicik su içmiş (avuç içinden kedinin gibi su içme taklidi yapılır.

Miyav miyav diye gitmiş (miyav sesi taklit edilir.)

 

 

 

 

00:00
00:00
Empty Playlist
0
    0
    Sepetim
    Sepetin boş :(Alışverişe Devam Et
    WhatsApp Destek
    Whatsapp Destek