22. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinizin dikkatini duvarda olan ya da dolabın üstündeki saate çekerek saat hakkında konuşun. Nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını anlatın. Duvardan saati alarak bebeğinizin incelemesi için zaman tanıyın.
*Bebeğinizin eline bir süre incelemesi için telefonunuzu verin. Ve bebeğinize telefonunun ne işe yaradığını ne zaman kullanıldığını anlatın.
*Bebeğinizle birlikte masaya oturarak ahşap bultak kutusunu önüne koyun. Uygun parçaları doğru deliklere yerleştirmesini isteyin. Uygun deliklere attığında alkışlayın.
*Nesnelerin ya da hayvanların olduğu ahşap sesli tutmalı puzzle’ı bebeğinizin önüne koyarak çıkarılmış olan parçaları uygun yerlere takmasını isteyin.
*Ahşaptan yapılmış kıyafeti giydirme tak çıkar materyalini bebeğinizin önüne koyarak parçaları uygun yerlere yerleştirmesini isteyin.
*Her renkten iki tane olmak üzere (sarı, kırmızı, mavi, yeşil,mor) kartondan küpler yapın. Kırmızı küpün birini gösterip “Aynısını yanına koy” diyerek koyması için bekleyin.
*Bebeğinizle onun odasındaki eşyaları toplayın. Ve bebeğinize “bu oyuncakları kim dağıttı’’ sorusunu sorun. Bebeğinizin oyuncakları “ben dağıttım” ya da “ben oynadım” gibi iki sözcüklü cümle kurmasını sağlayın.
*Bebeğinize sürekli sorular sorarak dil gelişimine yardımcı olun. Oyuncaklarının ismini, kıyafetlerinin ismini, ne yaptığı…. gibi..
*Bebeğinizden bir oyuncağını getirmesini isteyin. Size getirdikten sonra ona teşekkür ederek, güler yüzlü olup model olun. Siz bebeğinize bir şey verdikten sonra size teşekkür etmesini sağlayın.
*Bebeğinize yanlışlıkla çarpın ve ondan özür dileyerek ona model olun. bebeğinizin size çarptığında, zarar verdiğinde size özür dileme davranışını sergilemesini sağlayın.
*Bebeğinizle bir yere gittiğinizde “merhaba, nasılsınız?” gibi davranış kalıplarını kullanmaya çalışınız. Bebeğinizin de sizi model alarak söylemesini sağlayın.
*Bebeğinizle birlikte küçük legolardan kuleler yapın. Yaptığınız kuleleri yıkın. Bebeğinizin tek başına yapması için destekleyin.
*Bebeğinizi karşınıza oturtun. Altı adet küçük küpü ”Biri sana biri bana “ şeklinde paylaştırıp, bebeğinizin önüne dizin. Kule yapmaya başlayın. Siz küplerinizi yerleştirirken bebeğinizin küçük küpleri nasıl kavradığını ve üst üste koyduğunu gözlemleyin.
*Bebeğinizle yapı inşa oyunu oynayın. Kullandığınız blokları oyun alanına taşıması için oyuncak kamyonunun arkasına doldurup ipinden çekerek size getirmesi için ona küçük yönergeler verin.
TEKERLEME
Önümde duran ayıcık
Zıplayıverdi hoppacık
Sağa baktım sola baktım
Bulamadım ayıcık
Annem dedi orada
Bakıverdim arkama
Ayıcık duruyordu
Tamda arkamda
PARMAK OYUNU
SAĞ SOL
Odamda ki pencerenin (İki el yan yana açılıp, kapatılır.)
Kolunu çevirip açarım (Açma hareketi yapılır.)
Sağa sola bakarım. (Baş sağa, sola hareket ettirilir.)
Penceremin önünde dışarıya bakarım . (bakma takliti yapılır.)
Akşam olunca kapatır, (Kapatma hareketi yapılır.)
Arkama bakarım.(arkaya bakılır.)
Ayıcığıma sarılıp yatarım.( kendini kucaklayıp,uzanma hareketi yapılır.)
23. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinizle birlikte rahat bir yere oturarak aile fotoğraflarına bakın. Fotoğraflara bakarken “fotoğraftaki kişinin saçlarına dokunalım, şimdi yanaklarına, kaşlarına, gözlerine, dudaklarına, kolların vb. dokunalım.” deyin. Daha sonra kendi saçınıza ya da onun saçlarına dokunarak ne olduğunu sorun. Diğer vücut bölümleri içinde tekrar edin.
*Buzdolabının üzerine değişik hayvan ya da nesne magnetleri yapıştırın. Bebeğinize teker teker göstererek ne olduğunu sorun. Yanıt vermesi için bekleyin.
*Bebeğinizle birlikte baş, gövde ve ayaklar oyunu oynayın. Baş deyince başı, gövde deyince gövdeyi, ayaklar deyince de ayaklarınızı gösterin. Bir iki defa oyunu birlikte oynayın. Sonra da siz söyleyerek, bebeğinizin de vücut parçalarını göstermesini isteyin.
*Bebeğiniz oyuncakları ile oynarken onun oyununu gözlemleyin. Daha sonra sizde oyuna katılmak için elinize bir oyuncak bebek alarak yanına gidin. “Merhaba, biz geldik seninle oynamak istiyoruz.” deyin. Bebeğe model olarak bir oyun kurun. “bebeğimin ateşi var, ne yapabilirim” diyerek kendinizce konuşun. Bir lego alarak derece koyar gibi koyun ve “ona ilaç vermeliyiz” diye başka küçük bir legoyu ilaç olarak verin. Her yaptığınız davranışı tarif edin. Böylelikle bebeğiniz hem oyunu görecek hem de oyuncaklarıyla neler yapabileceğini..
*:Bebeğinizle doktorculuk oyunu oynayın. Bebeğinize “ben çok hastayım öhöö öhöö, beni muayene eder misin?” diyerek bebeğinizin doktormuş gibi size iğne yapmasını sizi muayene etmesini isteyin.
*Bebeğiniz oyuncakları ile oynarken elinize bir oyuncak bebek alarak yanına gidin. Oyuncak bebekle karşılıklı konuşun. Bebeğinizi de bebekle konuşması ve onunla oynaması için teşvik edin.
*Bebeğiniz oyuncakları ile oynarken yanına oturun.“Ben sana misafir geldim, kahve yapar mısın?’’ diyerek bebeğinizin önündeki oyuncakları farklı amaçlarla kullanması için teşvik edin. Örneğin; bir legoyu bardak olarak kullanabilir.
*Bebeğiniz oyuncakları ile oynarken yanına oturun. “aaa telefon çalıyor” diyerek bir lego parçasını telefonmuş gibi yapın. Bir süre sonrada bebeğinizin legoyu telefon gibi kulağına götürdüğünü gözlemleyin.
*Bebeğiniz evcilik eşyaları ile oynarken yanına giderek “karnınızın acıktığını” söyleyerek size yemek hazırlamasını isteyin. Bebeğiniz size yemekler pişirecek ve getirecektir. Sizde “ımmm çok güzel olmuş. Eline sağlık ‘’ gibi ifadelerle onu teşvik ederek oyunu sürdürün.
*Bebeğinizle birlikte tencere kapağı veya araba direksiyonuna benzeyen şeylerle araba sürüyormuş gibi yarış yapın.
*Bebeğinizin nerde olursa olsun onun sorduğu soruları kısıtlamayın. Soru sorması için cesaretlendirin. Bebeğinizin “o ne ?, bu kimin?, Neden?, nerede?” gibi sorular sormasını gözlemleyin.
*Yemek masasını bebeğinizle birlikte hazırlayın. Onun eline bir peçete, tuzluk, bardak vb. şeyler verip ona güvendiğinizi göstererek “onları masaya götürebileceğine inanıyorum” deyin. Bebeğinizin size yardımcı olması için fırsat yaratın. Yardım ettiği için ona teşekkür edin ve onu övün.
*Temizlik yaparken bebeğinizin eline bir bez vererek size yardım etmesine fırsat verin.”Benim kızım/oğlum bana yardım ediyor. Evimizi temizliyor “ vb. ifadeler kullanın.
*Bebeğinizle birlikte onun giysi dolabını düzeltin. Dolabın içinden kirli olan kıyafetleri ayırıp bebeğinize verin ve onları kirli sepetine atması gerektiğini söyleyin. Daha sonra “ben dolabındaki kazakları ya da tişörtleri katlayacağım sende pantolonları katla” diyerek iş bölümü yapıp size yardımcı olmasını sağlayın.
*Etkinliğe başlamadan önce farklı boylardaki plastik bardakları renkli kağıtlarla kaplayın. Kapladığınız bardaklara yüz çizerek sevimli hale getirin. Ardından bebeğinizi yanınıza oturtarak bardakları iç içe geçirmesini isteyin. Gerekirse bu konuda kendisine model olun.
*Bebeğinizin önüne iç içe geçen renkli,plastik saklama kutularından (büyük,orta,küçük )koyun.Kutuları boyutlarına göre iç içe geçirin.Bu işlemi yaparken en küçük kutuyu elinize alın “küçük kutuyu bu kutunun içine saklayalım.Şimdi de bu kutuyu daha büyük bir kutunun içine saklayalım.AA!! kutular birbinin içine saklandı. Bak tek kutu oldu “ diyebilirsiniz. Bu etkinliği mümkün olduğu kadar oyunlaştırabilirsiniz. Ardından aynı işlemi bebeğinizin yapması için ona rehberlik edin.
*Bebeğinizle birlikte masaya geçin. Elinize küçük renkli bir kağıt alın. Makası bebeğinize verip parmaklarına makası geçirmesini ve elinizdeki kağıdı kesmek için makası açmasını isteyin. Makası açtığında arasına kağıdı tutarak bir hamlede kağıdı kesmesi için ara yönergeler verin.Başarısından dolayı bebeğinizi ödüllendirin.
*Bebeğinizle uyku saatinin olmadığı zamanda masaya oturarak kağıda çizdiğiniz bir hayvan resmini ya da taşıt resmini etrafından kesmesi için bebeğinize yardımcı olun. Ve bebeğiniz makası açtığında kağıda koyun. Bebeğinize makası kapat dediğinizde kapatıp kağıdı kesmesini sağlayın.
*Bebeğinizin merdivenle etkileşime girmesi inip-çıkması için fırsatlar yaratın. Önce elinden tutarak ve yanından durarak sonra sadece yanında durarak sistemli bir şekilde bebeğinizin merdivenden yardımsız inmesini destekleyecek alıştırmalar yaptırın. Bu etkinliği daha eğlenceli bir hale getirebilmek için son basamağa geldiğinde elinden tutarak basamaktan atlama oyunu oynayabilirsiniz.
TEKERLEME
ise giydim mavi
Oynayayım bari
Hopladım zıpladım
Gökyüzüne baktım
Mavi gökyüzü
Düştüm yüzüstü
PARMAK OYUNU
BULUT
Mavi mavi bulutlar
Sağ sola sıçra ( sağ ve sola sıçrayınız.)
Eller havada zıpla ( elleri havada zıplanır.)
1,2,3 otur kalk otur, kalk otur ( yere oturulup kalkma hareketi yapılır.)
24. Ay Bebek Etkinlikleri
*Bebeğinizin çoraplarını, kazaklarını, şapkalarını yere koyun. “Bu eşyaları yerine koymam için bana yardımcı olur musun?” diyerek dikkatini çekin. Daha sonra “Çorabını al, çorap sepetine koy, kazaklarını al dolaba koy, şapkalarını al çekmeceye koy” yönergelerini ard arda verin. Eğer bebek zorlanırsa yönergeleri tekrarlayın. Ardından bebeğe bir eşyayı seçerek onu sepetin “altına, üstüne, yanına, arkasına vb.” koymasını isteyin. Bebeğe teşekkür ederek onu öpün.
*Bebeğiniz oyuncakları ile oynamayı bıraktığında “hadi bakalım oyuncaklarını sepete koy” yönergesini vererek sepete koymasını sağlayın. Toplama işlemi gerçekleştiğinde teşekkür edin.
*Bebeğinizle dışarıda dolaşırken gördüğünüz ağacın önünde ya da arkasında duran şeylerin neler olduğunu sorun.
*Bir kâğıdın sol tarafına bebeğinizin sevdiği meyvelerin resimlerini çizin. Kâğıdın sağ tarafına ise sol tarafına çizdiğiniz meyvelerin yarısını çizin. Bebeğinize göstererek incelemesini sağlayın. Sol taraftaki meyveleri göstererek sağ taraftan bu meyvelerin yarısını bulmasını isteyin.
*Bebeğinize üç-dört parçalı bir yapboz verin. Yapbozu bütün halde iken incelemesini sağlayın. Ardından yapbozu bozun. Bebeğinizin yapbozu ilişkili olarak yan yana getirip tamamlamasını sağlayın.
*Bebeğinizle birlikte “Bu kimin?” oyununu oynayın. Bebeğinize ve size ait eşyaları ortaya koyun. Bebeğinize ait bir eşyayı seçerek “Bu kimin?“ deyin. Bebeğinizin “Benim” diye cevap vermesini bekleyin.
*Bebeğinizle sürekli konuşun. “ben, benim, o, onun, bazısı, bu, şu gibi” zamir sözcüklerini kullanmasını teşvik edin. “Bu benim arabam, bu senin araban” gibi…
*Eski dergilerden bir çocuk resmi bularak vücut kısımlarını keserek ayırın. Kesilen vücut kısımlarının ne olduğunu sorun. Bebeğinizin “Bu onun eli, burnu…” şeklinde yanıt vermesini sağlayın.
*Bebeğinizle sohbet ettikten sonra bu ay içinde olan Q Bebek tekerlemesini söyleyin. Bebeğinizin de size katılmasını sağlayın.
*Bebeğinize bir Q bebek şarkısı söyleyin. Bebeğinizin size eşlik etmesini sağlayın.
*Bebeğinizle birlikte mutfak masasına birlikte oturun. Önceden hazırlamış olduğunuz kurabiye hamurundan küçük bir parçayı bebeğinize verin ve onu eliyle yoğurmasını isteyin. Daha sonra kalıp yardımı ile şekiller çıkararak birlikte süslemeler yapın. Ve kurabiyeleri pişirerek afiyetle yiyin.
*Çamaşırlarınızı asarken bebeğinizden mandalları size vermesini isteyin. Daha sonra bebeğinize biraz çorap vererek bunları çamaşırlığın alt kısmına asmasını isteyin. Çoraplara mandalları siz takın.
*Oyun hamurundan bir top yapın ve bebeğinize doğru topu yuvarlayın. Elinizdeki hamuru göstererek “Bu hamurdan bu topu yaptım. Hadi gel sana da top yapalım” diyerek onun masaya oturmasını sağlayın. Bir müddet oyun hamuru ile etkileşimde bulunması için ona zaman tanıyın. Hamurdan bir parça koparıp bebeğinizin avuç içine koyun elinde yuvarlamasına yardım ederek nasıl oynanacağını ona gösterin. Tek başına denemesi için ”Bir tane daha yapalım” diyerek ona yuvarlayabilmesi için zaman verin.
*Bebeğinizle birlikte gazete kağıtlarından top yapın. Yaptığınız topları bir yerde biriktirin ve müzik açarak dans edip gazeteden yaptığınız toplarınızı havaya fırlatıp eğlenin.
*Renkli el işi kağıtlarını bebeğinizle birlikte buruşturarak yere birbirine paralel iki çizgi şeklinde dizin. Müzik açarak bebeğinizle çizdiğiniz çizgiler arasında ileri- geri, yan yan vb. farklı yürüyün.
*Bebeğinizin önüne renkli kalemler ve kağıt koyun. İlk olarak nasıl davrandığını gözlemleyin. Yaptığı davranışa göre “Resim mi yapmak istiyorsun ?Haydi birlikte resim yapalım “ vb. ifadeler kullanabilirsiniz. Bebeğinizin elinden tutarak kalemi açık ucu aşağıya bakacak şekilde, orta parmağı üzerinde baş ve işaret parmağının duruşunu ayarlayarak tutması için destek olun. Birlikte karalamalar yapın. Daha sonra bebeğinizin elini bırakarak tek başına karalamalar yapmasına fırsat verin. Siz de elinize bir kalem alarak sürece dahil olmaya ve model olmaya devam edin. Gösterdiği davranışlara anında dönüt vermeyi ve onu övmeyi unutmayın.
*Yere boyu en fazla 2 metre eni 20 cm olacak renkli, kalın kurdele yapıştırın. Müzik açarak manken yürüşü oyunu oynayın. Müzik eşliğinde kurdele üzerinde düz şekilde yürüyün. Bebeğinizin sizi gözlemlemesini sağlayın. Bebeğinizle birlikte kurdele üzerinde sırayla yürüyün.Bebeğinizin tek başına yürümesi için onu cesaretlendirin.
*Bebeğinize “ Dans edelim dans edelim. Zıplayarak dans edelim “ sözünü ezgili bir şekilde söyleyin. Dans edip olduğunuz yerde çift ayakla zıplayın. Bebeğinizin sizi model alıp çift ayakla zıplamasını gözlemleyin.
*Bebeğinizin bulunduğu odaya “Zıpla zıpla zıpla zıplayalım. Hopla hopla hoplayalım” diyerek girin. Olduğunuz yerde çift ayak zıplayarak dikkatini çekin. Ardından bebeğinizi yanınıza çağırarak birlikte zıplayın.
TEKERLEME
Havuç yer tavşancık
Hart hart hart
Ot yer kuzucuk
Ham ham ham
Kemik yer köpekçik
Kırt kırt kırt
Ben içerim süt
Lıkır lıkır lıkır
PARMAK OYUNU
SÜRPRİZ
Babamın kalemini aldım ( elle kalem tutulur gibi yapılır.)
Annemin defterini aldım ( elde defter varmı gibi tutulur.
Ve kocaman bir resim çizdim( bir şeyler çizme takliti yapılır.)
Anne ve babamın gözlerini kapadım.(gözler kapanır.)
1,2,3 sürpriz yaptım